Kliknutím na "Súhlasiť" súhlasíte so ukladaním súborov cookie na vašom zariadení na zlepšenie navigácie na stránke, analýzu používania stránky a pomoc pri našich marketingových aktivitách. Pre viac informácií si pozrite naše Zásady ochrany osobných údajov.
Blog
Praktické rady

Domáca plnka do kurčaťa: tradičný recept, ktorý nesklame

Domáca plnka do kurčaťa: tradičný recept, ktorý nesklame

Plnené kurča je klasika, ktorá na stole pôsobí sviatočne, no pritom je jednoduchá na prípravu.

Tajomstvo úspechu spočíva v dobrej plnke – musí byť šťavnatá, voňavá a tak chutná, že by ju človek jedol aj samostatne.

Základné suroviny na plnku

  • 300 g bieleho pečiva (najlepšie deň-dva staré)
  • 100 g masla (časť môžeme nahradiť slaninkou)
  • 3 vajcia (žĺtky aj bielky zvlášť)
  • cca 350-500 ml mlieka
  • soľ, čierne korenie
  • majorán, petržlenová vňať alebo obľúbené bylinky

Postup

  1. Pečivo nakrájame na malé kocky a necháme ho mierne preschnúť.
  2. Maslo rozpustíme alebo vyškvaríme slaninu a necháme trochu vychladnúť.
  3. Žĺtky rozmiešame v polovici mlieka a touto zmesou polejeme pečivo. Podľa potreby pridáme ďalšie mlieko, aby plnka nebola suchá, ale ani kašovitá.
  4. Pridáme soľ, korenie a bylinky, následne vmiešame maslo či slaninku.
  5. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a jemne ho zapracujeme do zmesi, vďaka čomu bude plnka nadýchaná.
  6. Kurča naplníme pripravenou plnkou, alebo ju upečieme samostatne v zapekacej mise.

Pečenie

Pečieme pri 180 °C, kým plnka nezíska zlatistú kôrku. Ak ju pripravujeme samostatne, stačí približne 30-35 minút.

Variácie

  • Plnku môžete obohatiť na kocky nakrájanými pečienkami alebo orestovanými hubami.
  • Bylinky ako tymián alebo šalvia jej dodajú ešte viac vône.
  • Ak vám zostane, upečte ju bokom a vznikne vám skvelý nákyp, ktorý chutí výborne aj ako príloha.

Vybrané príspevky