Plnené kurča je klasika, ktorá na stole pôsobí sviatočne, no pritom je jednoduchá na prípravu.
Tajomstvo úspechu spočíva v dobrej plnke – musí byť šťavnatá, voňavá a tak chutná, že by ju človek jedol aj samostatne.
Základné suroviny na plnku
- 300 g bieleho pečiva (najlepšie deň-dva staré)
- 100 g masla (časť môžeme nahradiť slaninkou)
- 3 vajcia (žĺtky aj bielky zvlášť)
- cca 350-500 ml mlieka
- soľ, čierne korenie
- majorán, petržlenová vňať alebo obľúbené bylinky
Postup
- Pečivo nakrájame na malé kocky a necháme ho mierne preschnúť.
- Maslo rozpustíme alebo vyškvaríme slaninu a necháme trochu vychladnúť.
- Žĺtky rozmiešame v polovici mlieka a touto zmesou polejeme pečivo. Podľa potreby pridáme ďalšie mlieko, aby plnka nebola suchá, ale ani kašovitá.
- Pridáme soľ, korenie a bylinky, následne vmiešame maslo či slaninku.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a jemne ho zapracujeme do zmesi, vďaka čomu bude plnka nadýchaná.
- Kurča naplníme pripravenou plnkou, alebo ju upečieme samostatne v zapekacej mise.

Pečenie
Pečieme pri 180 °C, kým plnka nezíska zlatistú kôrku. Ak ju pripravujeme samostatne, stačí približne 30-35 minút.
Variácie
- Plnku môžete obohatiť na kocky nakrájanými pečienkami alebo orestovanými hubami.
- Bylinky ako tymián alebo šalvia jej dodajú ešte viac vône.
- Ak vám zostane, upečte ju bokom a vznikne vám skvelý nákyp, ktorý chutí výborne aj ako príloha.