Jednoduché a chutné Chicken Tikka Masala
- Čas prípravy10 Min 
- Čas varenia30 min Min 
- Počet porcií4 
- NáročnosťStredná 

Videonávod
Postup
1. Príprava a marinovanie mäsa
- Kuracie mäso nakrájame na kúsky a preložíme do sklenenej nádoby.
- Ochutíme ho zmesou korenia: garam masala, mletým zázvorom, chilli, sladkou červenou údenou paprikou a kurkumou.
- Pridáme med, čierne korenie a soľ.
- Očistíme a nastrúhame si cesnak a zázvor, ktoré tiež pridáme k mäsu.
- Všetko poriadne premiešame. Namarinované mäso necháme 15 minút v chladničke.
Pečenie mäsa
- Mäso vyberieme a rovnomerne ho rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Dáme do rúry piecť na 20 minút pri teplote 180 stupňov.
2. Príprava omáčky
- Medzitým si pripravíme omáčku. Vezmeme si cibuľu, očistíme ju a nakrájame na jemné kocky.
- Na rozpálenej panvici s olivovým olejom cibuľu orestujeme do zlata.
- Pridáme cesnak nakrájaný na plátky a čerstvý zázvor nakrájaný na kúsky.
- Pridáme paradajky rozkrojené na štvrtky (väčšie kusy). Poriadne premiešame.
- Ďalej pridáme paradajkovú omáčku, mleté klinčeky, mleté badián, škoricu, papriku, koriander, kurkumu, korenie a soľ.
- Premiešame a necháme chvíľu odpariť vodu (vyredukovať).
3. Dokončenie omáčky a servírovanie
- Keď je omáčka vyredukovaná, poriadne ju premixujeme ponorným mixérom.
- Do omáčky na konci zašľaháme mixérom maslo, ktoré nám omáčku zjemní.
- Omáčku dáme naspäť do panvice, do ktorej pridáme upečené mäso a omáčku s mäsom premiešame.
- Môžeme servírovať. Pokrm dozdobíme bielym jogurtom a čerstvými cherry paradajkami.
- Dobrú chuť.
Vedeli ste že?
za vznikom známeho jedla Chicken Tikka Masala stojí muž menom Ali Ahmed Aslam? Hoci pôvod tohto pokrmu je zahalený tajomstvom a existuje o ňom viacero teórií, často sa spomína práve Aslam – bangladéšsky šéfkuchár, ktorý žil v Glasgowe v Škótsku.
Podľa legendy vzniklo toto jedlo v 70. rokoch, keď Aslam improvizoval a spojil grilované kúsky kuracieho mäsa (tikka) s jemnou paradajkovo-smotanovou omáčkou. Výsledkom bol dnes už ikonický pokrm, ktorý sa stal svetovým hitom a získal čestné miesto medzi najznámejšími jedlami indickej kuchyne.
Podobné recepty
1 kg kuracie prsia
Sladká červená údená paprika
Čerstvo namleté čierne korenie
Korenie garam masala
Chilli
Kurkuma
Med
Soľ
Zázvor
Ingrediencie na omáčku:
Cibuľa, cesnak
Maslo
Zázvor
Cherry paradajky
Paradajkový pretlak
Mleté klinčeky, mletý badián
Mletá škorica, mletá paprika
Mletý koriander, mletá kurkuma
Čierne mleté korenie a soľ





.jpg)



